fredag 4 januari 2013

Centerns profilfrågor, hur svårt kan det vara?

Aftonbladets Ingvar Persson skriver ledare idag om Alliansens nya toppmöte hemma hos Annie Lööfs föräldrar. Oron för Moderaterna och Folkpartiet är att Centern och KD skramlar rakt ut ur riksdagen nästa val om inget drastiskt görs vilket skulle försvaga en redan svag minoritetregering ytterligare.

Kristdemokraterna är väl rimligtvis bortom räddning vilket nog inte är så konstigt. Ett parti som bygger på kristna värderingar är för all del en vacker tanke men inte särskilt relevant i en tid när den kristna kyrkan blir alltmer marginaliserad. Svenska kyrkan verkar ju inte heller särskilt upprörd över att trivialiseras utan sitter lugn i båten medan man försvinner allt längre ut i dimman. Och varför skulle Svenska kyrkan ha panik över att ingen tror längre? Man är ju en skattefinansierad verksamhet så pengarna rullar in som de ska, dock utan något som helst krav på motprestation. De anställda kan således välja att fortsätta häcka framför datorn på pastorsexpeditioner landet runt istället för att ta plats i sitt närsamhälle för att värva medlemmar. Skulle det så småningom krisa har ju kyrkan dessutom en slant på banken (läs här).

Centerpartiet borde dock inte ha något som helst problem att hitta profilfrågor. Man kan väl börja med att sluta vara ett borgarparti i mängden och istället börja exploatera sitt kulturarv. Man är redan böndernas parti av hävd men dessa räcker ju bara halvvägs till 4-procentsspärren (enligt Jordbruksverkets senaste strukturundersökning som genomfördes 2010 var ca. 180 000 svenskar sysselsatta inom jordbruket). Var hittar man då resten av väljarna?

Enligt Glesbygdsverket bor 2% av Sveriges befolkning i glesbygd. Centern kan ju för all del satsa på den målgruppen för att, tillsammans med alla sysselsatta inom jordbruket, få ihop 4% av väljarna. En betydligt smartare satsning skulle dock nog vara att att satsa på de 21% av Sveriges befolkning som, återigen enligt Glesbygdsverket, bor i tätortsnära landsbygd.

Tätortsnära landsbygd. Smaka på ordet. Där har ni era väljare, Centern. Det handlar som regel om människor som vill uppfostra sin barn på landet men ändå ha rimliga avstånd till social service. Eller männiksor som redan har uppfostrat sina barn på landet och sedan inte kan tänka sig att bo någon annanstans. Det handlar också som regel väljare som konstant känner av en allt större utarmning av den social servicen när "allt" flyttar till stan och de allmänna kommunikationerna blir allt sämre.

Vill ni ha hjälp med en tydlig profilfråga som kommer att ta er in i riksdagen nästa val? Här på Gotland har Regionen nyligen gjort nya försök att lägga ner ännu fler landsbygdsskolor. Nedläggningar har genomförts i flera omgångar tidigare men den här gången slog hela Gotlands landsbygdspopulation bakut och förslaget fick dras tillbaka, till största delen därför att privatpersoner som kunde räkna bättre än de regionala förvaltningarna visade att det inte fanns någon vinst! För någon! Jag talade men en bekant som uttryckte det så här: "Vi kan åka till Klintehamn (tätort) för att besöka vårdcentralen, vi kan handla på väg hem från jobbet, vi kan åka till Visby (större tätort) för att föda våra barn men vi kan fan inte köra våra småungar 4 mil enkel resa till Visby varje dag för att gå i skolan. Då måste vi flytta.". Så här ser det ut i hela landet när kommunerna i febril spariver tror att stordrift är svaret på alla ekonomiska problem även om det innebär att 7-åringar får 2 timmars bussresa om dagen.

Här är er profilfråga, Centern! Jag menar blodigt allvar! Deklarera klart och tydligt, så att alla hör, att ni kommer att slåss för att skolundervisning skall bedrivas med rimligt spridning över hela landet, åtminstone för de små barnen. Ni kommer att få stöd av alla föräldrar och mor/farföräldrar som har barn på landsbygden och det kommer att räcka för att komfortabelt segla in i riksdagen 2014. Så enkelt är det. Med tanke på hur dassigt Jan Björklund skött sitt jobb så får frågan betraktas som ledig trots att det är den viktigaste frågan vi har. Ta chansen. Jag garanterar att ni inte kommer att ångra er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar