onsdag 2 januari 2013

Attendo, Pjäsen, Eva Bofride och Hanna Westerén.

I måndags, den 31 december 2012, var det återigen dags för en ledare från Eva Bofride i Gotlands Tidningar som debatterade Region Gotlands övertagande av Pjäsens äldreboende i Visby från den privata aktören Attendo Care. I vanlig ordning pratades det om ideologi bakom beslutet samt avsaknad av ekonomiskt underlag och kalkyler.

För det första; Är det verkligen relevant att fortsätta underkänna regionaliseringsbeslutet med hänvisning till att det skulle vara ideologiskt? Att privatisera stora delar av vården och därmed överlåta driften av exempelvis Pjäsen till Attendo Care var väl, en gång för inte så länge sedan, ett beslut med i allra högsta grad ideologiska förtecken. Med en borgerlig majoritet i tillvaron blev det populärt att låta marknadskrafterna/privata intressen komma in och spara pengar åt oss skattebetalare. Vi kan väl vara överens om att resultatet av privatiseringsexperimentet varit ömsom vin, ömsom vatten. Det har väl åtminstone inte varit odelat framgångsrikt (för att uttrycka sig milt...) och inte heller nödvändigtvis billigt för oss som betalar. Det har ju visat sig att det, hemska tanke, finns individer och bolag som faktiskt inte i första hand ser till våra allmänna intressen utan i första hand ser till sina egna intressen av, låt säga, vinst. Göta Petter, vem kunde ha trott att det fanns sådan uslingar? Eller, rättare sagt, vilken naiv idiot begriper inte att det finns sådana "entreprenörer". Om nu Hanna Westerén och hennes kompisar fått de gotländska väljarnas förtroende och tillförskansat sig bestämmanderätt inom Regionen så tar väl de det bästa beslutet de kan, dock självklart inom ramen för sin egen politiska övertygelse. Är beslutet ideolgiskt färgat? Ja, kanske. Och? Är det ett dåligt beslut just på grund av att det kan vara ideologiskt färgat? Nej, det är det väl inte. Vill borgarna hävda det får man väl i ärlighetens namn också först göra en pudel och underkänna sitt eget ursprungliga privatiseringsbeslut. Och med tanke på alla avslöjande om hur en del (inte alla) privata aktörer beter sig i skattefinansierade verksamheter kanske det rent av är dags för det.

För det andra; Avsaknad av ekonomiskt underlag och kalkyler har väl aldrig hindrat ett politiskt beslut? Det är väl då upp till motståndarna till beslutet att skaffa fram det aktuella underlaget? För inte så länge sedan var den socialistiska majoriten på vippen att fatta ett fullkomligt ödesdigert beslut kring Gotlands skolor. Ett stort antal eldsjälar med huvudet på skaft satte sig då ned med sina miniräknare och skaffade fram det ekonomiska underlaget som behövdes. Och fick rätt, vilket var rimligt. Om borgarna vill motsätta sig beslutet att återta Pjäsen i regional regi är det väl rimligt att man presenterar en kalkyl som visar att det är en dålig affär? Just nu känns det mest som om man skriker "Men, du då! Du gör samma som vi gjorde tidigare, fast tvärtom, och vi gillar det inte! Hör du det! Vi gillar't inte! VARFÖR? Vet jag väl inte, men du då!".

Eftersom ingen verkar ha lyckats prestera en vettig kalkyl tidigare så skall jag hjälpa till med det. Innan jag redovisar min beräkning vill jag meddela att jag inte vet något om privat kontra regional verksamhet. Jag vet inte heller något om vård i allmänhet och inte heller något om Pjäsen i synnerhet. På det viset är jag nog lik de flesta gotländska politiker i vår högsta beslutande församling. Jag låter istället mitt sunda förnuft vägleda mig.

Attendo Care har, enligt sin hemsida, en genomsnittlig rörelsemarginal (intäkter minus kostnader) på strax över 7,3% under perioden 2008-2011. Det finns ingen anledning att tro att inte detta är sant även för Pjäsen. Det betyder att om Attendo Care fakturerar Regionen en miljon kronor och betalar sina kostnader så blir det 73 000 kr över på kontot. Hoppas alla är med på det.

Jag tänker mig att de huvudsakliga kostnadselementen för Pjäsen är
  • Fastighet/lokaler,
  • Material och inköp, samt
  • Personal.
Om Regionen driver Pjäsen i egen regi inbillar jag mig att lokalkostnaden är ungefär densamma. Det är väl ett rimligt antagande?

Om Regionen driver Pjäsen i egen regi inbillar jag mig att även Materialkostnaden är ungefär densamma. Det är väl också ett rimligt antagande? Attendo Care är en stor aktör som kan pressa priser men det är väl Region Gotland också? Dessutom finns det ju möjlighet, exempelvis med hjälp av SKL Kommentus inköpscentral, att få hjälp med att teckna ramavtal/upphandla material för alla Sveriges Regioner, Kommuner och Landsting tillsammans. Det, om något, är väl en stor aktör?

Så kommer vi slutligen till kostnaden för personal. Jag tror att det är här Attendo Care hittar majoriteten av sin rörelsemarginal på 7,3%. Som överallt annars i näringslivet, säkert delvis med smartare personalsatsningar och med klokare personalarbete men också säkert delvis med sämre lönevillkor, med tuffare inställning till korttidssjukskrivningar och genom att erbjuda lägre sysselsättningsgrader eller tim- istället för månadsanställning. Det finns sannolikt en hel del saker i Attendo Cares personalarbete som Regionen skall ta efter men det kan säkert också vara så att Attendo Care kramar ut mer av sin personal än vad Regionen gör. Och det är så klart helt rätt för den som orkar. Men det blir en dyrbar historia för oss övriga skattebetalare om någon i personalen går sönder eller tar slut.

Kan då Regionen göra ett lika bra (eller bättre!) jobb till samma kostnad? Ja, allt annat lika så skall ju Regionen ha en rörelsemarginal på 7,3% mer än Attendo Care att spendera på verksamheten. Om man dessutom tar hela den rörelsemarginal/vinst som Attendo hämtar ut och investerar endast i personalkostnader får man inte bara starkare/friskare/gladare personal utan dessutom också tillbaka en del i skatt! Ytterligare 2,2% i rörelsemarginal (räknat på 30% i skatt) som också kan investeras i personalkostnader och som i sin tur ger ytterligare skatteunderlag. Faktum är att Regionen (statistiskt sett, vilket inte är samma sak som sanningen) sannolikt kan öka personaltätheten, tjänstgöringsgraderna och/eller lönerna ganska dramatiskt utan att kostnaden för Pjäsen ökar. Eller så kan Regionen vara tråkig och spara pengar, vilket så klar också kan vara bra.

För en oinvigd förefaller det vara ett självklart och logiskt beslut att driva Pjäsen i Regional regi. Det kanske är så Hanna Westerén och hennes kamrater har tänkt? Det kanske inte handlar om ideologi utan om sunt förnuft? Jag tar dock tacksamt emot tillrättavisningar, tillrättalägganden och kloka synpunkter.  Hoffstedt, Onsjö och ni andra, hur har ni tänkt? Jag saknar helt prestige så om jag blir motbevisat kommer jag att be om ursäkt för att jag är korkad. Men säg inte att "det är en obevisad förhoppning att Regionen skall klara driften till samma kostnad". Därför att den populära borgerliga tesen "marknadsmässiga villkor och konkurrensutsättning av vården är bättre" är också bara en förhoppning, dock något mer motbevisad av exempelvis Uppdrag Granskning eller Kalla Fakta.

Tjipp.

1 kommentar:

  1. Och här kom väl en vettig nyansering som ett brev på posten:
    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article16006342.ab

    SvaraRadera